Preskoči ukaz traka
Preskoči na glavno vsebino
Vpis

Skip Navigation LinksUporaba-respirometra-pri-detekciji-patogenih-mikroorganizmov-v-probiotičnih-izdelkih---PROBIORES

Fakulteta za zdravstvene vede

Uporaba respirometra pri detekciji patogenih mikroorganizmov v probiotičnih izdelkih - PROBIORES

PEDAGOŠKI MENTORJIizr. prof. dr. Sabina Fijan (FZV UM), prof. dr. Sonja Šostar Turk (FZV UM)
DELOVNI MENTORJIAndrej Holobar (Echo d.o.o.), dr. Lidija Tušek (Znanstveno-raziskovalno središče Bistra Ptuj)
ŠTUDENTI Dunja Šulc (FZV UM), Kristina Martinović (FZV UM), Jure Žganec (MF UM), Tadeja Godec (FZV UM), Natalija Grah (FKKT UM), Tina Režek (FZV UM)
TRAJANJE 1. 3. 2015 - 31. 7. 2015
VREDNOST PROJEKTA
16.600 EUR

V okviru projekta smo z merjenjem porabe kisika in nastanka ogljikovega dioksida izdelali respirometer za merjenje kontinuirnega bazalnega metabolizma mikroorganizmov v probiotičnih vzorcih kefirja in jogurta ter ugotovili vpliv prisotnosti patogenih patogenih mikroorganizmov na spremembo merjenjih parametrov. Z merjenjem izbranih parametrov (pH-vrednost, temperatura, konduktivnost) na spremembo vrednosti parametrov smo omogočili hitro, neinvazivno detekcijo prisotnosti patogenih mikroorganizmov v probiotičnih izdelkih. Pripravili smo podatkovne baze izmerjenih parametrov za probiotične izdelke ter vzorce probiotičnega jogurta in kefirja z dodanimi patogenimi mikroorganizmi. Ugotavljali smo vpliv probiotične mikrobiote na rast in razmnoževanje izbranih potencialno patogenih mikroorganizmov in identificirali prisotnost patogenih mikroorganizmov po inkubaciji v združbi mikrobiote probiotičnih prehranskih izdelkov ter jogurta in kefirja.

Fotografije in seznam elaboratov

2015 Univerza v Mariboru | Prijava za urednike
»Projekt delno financira Evropska unija, in sicer iz Evropskega socialnega sklada. Projekt se izvaja v okviru Operativnega programa razvoja človeških virov za obdobje 2007–2013, 1. razvojne prioritete »Spodbujanje podjetništva in prilagodljivosti« ter prednostne usmeritve 1.3. »Štipendijske sheme«, v okviru potrjene operacije »Po kreativni poti do praktičnega znanja«.